Preglej vse objave

Tako kot že vrsto let so se učenci Osnovne šole Elvire Vatovec iz Prad spomnili na mrtve pri spomeniku padlih v NOB v Bertokih. Udeležence komemoracije je slavnostna govornica, članica sveta KS Bertoki Saša Petejan opomnila: “Ali bomo zmogli v težkih časih ostati prijazen razred in sodelovalna skupnost?”

S spominsko komemoracijo krajevna skupnost Bertoki in krajevna organizacija zveze borcev NOB Bertoki ohranjata spomin na pretekle dogodke in na protifašistične vrednote. Saša Petejan, ki ponovno kandidira in ki je tudi kandidatka Liste Zavedno Koper za občinski svet v nagovoru učencev ni uporabila fraze: “Naj se nikoli več ne ponovi.” Osnovnošolce je povabila v izkušnjo ideologije fašizma preko tistega, kar jim je poznano. Preko aplikacij, ki jih uporabljajo. Ko se je izkazalo, da so bolj vešči družbenih omrežij kot zgodovinskega spomina, so zbrano prisluhnili predstavitvi fašistične ideologije in njenega vpliva na prednike in na nas.

Spomin na umrle med leti 1941-1945 je tudi spomin na prepoved uporabe slovenskega jezika v šolah in na javnih prostorih. Ko se spominjamo njih in ko dan prej obeležujemo dan reformacije, bodimo hvaležni za bogastvo besed jezikovne skupnosti, katere del smo. “Bodimo budni, da jezika ne uporabimo za širjenje sovraštva in nestrpnosti.”

Vrednote, ki jih je Saša Petejan poudarila, so: tovarištvo, sodelovanje, solidarnost. “Sodelovanja se učimo vse življenje. Vsak dan sproti. Kajti: do danes se je vedno našel tisti drugi, drugačen, ki smo ga napadli, žalili, poniževali.”

Komemoracija je v parku ob spomeniku v Bertokih izzvenela s kulturnim programom osnovnošolcev. Glasovi otrok so izrekali Kosovela, Kajuha, Jolko Milič in druge. Zapel je moški pevski zbor upokojencev iz Bertokov.